Wilt u migreren naar Magento 2? Klik dan hier en vraag vrijblijvend een offerte aan.
Een CSV van een leverancier inlezen kan een stuk vlotter gaan dan het handmatig toevoegen van artikelen. In deze blog geven we uitleg op welke manieren artikelen kunnen worden ingelezen.
Onder Systeem – Importeren / Exporteren vind je de optie ‘Dataflow’. Standaard staan hier enkele basisprofielen die je kunt gebruiken om productdata en klantgegevens te importeren of exporteren. De beste leerwijze is om eerst een export te maken van een testproduct:
Het exportbestand wordt nu gegenereerd en opgeslagen in de map Var – Export.
Download de CSV naar je desktop en open het bestand met Openoffice:
Open de CSV als volgt:
Klik vervolgens op ‘OK’. De inhoud is nu zichtbaar, in rij 1 zie je de Magento attribuutnamen en in rij 2 de waarden van het testproduct.
Wanneer je naar rechts scrolt valt op dat er nogal veel attributen nodig zijn voor één product. Wanneer je de CSV wilt gaan gebruiken om producten van een leverancier te importeren, is het handig om de indeling aan te passen zodat de variabele gegevens vooraan komen te staan. Variabele gegevens zijn o.a.:
Alle (verplichte) waarden die standaard zijn verschuif je op deze wijze naar de laatste kolommen. Zo kun je de eerste kolommen aanvullen met de data van je leverancier. De laatste kolommen kun je kopiëren vanuit rij 2 (de gegevens van je testproduct).
Zodra je klaar bent met aanvullen sla je de CSV als volgt op:
Je CSV is nu klaar om ingelezen te worden.
In de CSV staan drie kolommen t.b.v. afbeeldingen:
Vul in deze kolommen de bestandsnaam in van de afbeelding die bij het product hoort, beginnend met een ‘/’, voorbeeld: /product1.jpg. Upload vervolgens alle bestanden naar de map: media/import. Bestaat deze map nog niet, maak hem dan in in de map ‘media’.
Je kunt nu gaan importeren. Doorloop de volgende stappen:
Er opent zich een nieuwe tab. Laat de tab openstaan totdat de import op 100% staat en alle indexen opnieuw zijn geindexeerd. Dit laatste kan bij sommige installaties, vooral afhankelijk van de grootte van de catalogus, vrij lang duren.
Nadeel van de standaard importmethode is dat de import niet erg snel verloopt (1 tot 3 producten per secode) en bovendien neemt de voorbereiding nogal wat tijd in beslag. Indien je regelmatig veel producten wilt importeren raden wij Magmi aan. Hiermee kun je rechtstreeks op de database importeren waardoor een gemiddelde snelheid van 100 producten per seconde wordt gehaald. Daarnaast heeft de Magmi module diverse functies om importprofielen te maken waarmee CSV’s rechtstreeks ingelezen kunnen worden zonder dat je ze hoeft aan te passen. Belangrijkste functies die dit mogelijk maken:
Meer informatie over Magmi vind je hier.